Baharatlı tuzlu
kurabiye, yoğun tempoyla geçen iş günlerinde açlığı yatıştırmak için ya
da aniden gelen misafirlerimizde çay yanında ikram edebilmek için
kurtarıcı bir atıştırmalıktır. Yerel üreticilerden temiz tarım
uygulamaları ile üretilen hammaddelerle yapılan bu kurabiyeler sağlıklı
olmaları nedeniyle çocukların da rahatlıkla tüketebileceği ürünlerdir.
Kurabiyeler fabrikasyon ürünler değildir, tamamen el yapımıdır. Bu
nedenle çalışan kadınlar için aynı ev yapımı lezzete sahip olan bu
ürünler mesai günleri gibi dar zamanlarda oldukça kurtarıcıdır.
Baharatlı Tuzlu Kurabiyede Kullanılan Malzemeler
Kurabiye için
kullanılan malzemelerin tamamı yerel üreticilerden alınan temiz tarım ve
organik tarım üretimi yapan firmalardan temin edilmektedir. Kurabiyeler
organik yumurta, Kastamonu siyez unu, çörek otu, mahlep gibi
malzemelerden yapılmaktadır.
Kastamonu Siyez Unu
Karasal iklime
sahip olan Kastamonu, siyez buğdayının yetiştiriciliği için Türkiye’nin
en elverişli yerlerinden biridir. Bu ilde organik siyez unu üretimi
yapan birçok firma vardır. Baharatlı tuzlu kurabiye yapımında da
Kastamonu siyez unu kullanılmıştır.
Atalık Buğday
Atalık buğday
olarak da bilinen Siyez buğdayını biraz daha tanımakta yarar var. Siyez
buğdayının üretimi diğer buğday türlerinden farklı değil ise de
işlenmesi oldukça zor ve masraflıdır. Siyez buğdayının en belirgin
özelliği kavuzunun (kabuk) çok kalın ve sık olmasıdır. Ancak bu kavuz
kalınlığı aynı zamanda siyez buğdayının en önemli özelliğinin de
nedenidir. Kabuklarının çok sık yapıda olması ürünü, hastalıklara ve
zararlara karşı korumuştur. Kavuz kalınlığı ise yine buğdayı soğuğa
karşı dayanıklı kılmıştır ve siyez buğdayının ününün sebebidir. Şöyle
ki, bu kalın kavuz yapısı ürünün genetik değişim göstermesine karşı
yardımcı olmuştur. Bütün bu özellikleri nedeniyle siyez buğdayından
yapılan un, son zamanlarda alışverişlerde özellikle almaktan kaçınılmaya
çalışılan GDO’lu ( genetiği değiştirilmiş organizma ) ürünlerden
ayrılmaktadır. Çörek otu ve kırmızı biber ile çeşnilendirilen kurabiye
oldukça leziz ve sağlıklıdır. Baharatlı tuzlu kurabiye, 50 gr’lık
ambalajlarda satışa sunulur. Katkı malzemesi kullanılmayan kurabiyeler,
tamamen doğal malzemelerden üretilip, koruyucu maddeler de
kullanılmamıştır. Dolayısıyla hızlı tüketim için 50 gr’lık paketlerde
satışa sunulmuştur. Hemen tüketilmeyen kurabiyeler, tercihen ambalajında
ya da cam kavanozlarda ağzı kapalı şekilde muhafaza edilmelidir.